17 Şubat 2025 Pazartesi

Yazarıma Mektuplar

 


Sevgili Selim ağbiye bir mektup yazmıştım. Çok mektup yazdım da, bu başka. Öyle çok dışarı çıkan biri değilim. Edebiyatçıların onunla meyhanelerde falan buluştuklarını okuyup, kıskanırdım onları hep. Bir gün aynı masada rakı içmişliğimiz vardı; ama o masalar bana göre değildi galiba. Bir ara, bir mektup yazdım ona işte. Onunla ne zaman karşılaşsam, meyhanede, kitap fuarında, panelde, imzada, çay bahçesinde, pastanede(genelde Gezi pastanesi olurdu), dilim-damağım kurur, ona söylemek istediklerimi unutur, dilim tutulurdu. Mektupla daha güzel ifade ediyordum söylemek istediklerimi. Neyse. Gönderdiğim mektup bana geri döndü. İlk defa bir mektubum bana geri dönmüştü. Mektup hiç açılmamıştı. Mektupta bahsettiklerim hep edebiyattı, yazarlardı, Selim İleri'nin kitaplarıydı, o dönem yazdığım hikâyelerdi, inceliklerdi falan. Başka bir mektuptu yani. Ötekilerden farklıydı. Yazdıklarımı anlatmıştım ona. Uzun hikaye işte anlatması... O sıra, Selim Ağbi'yi hastaneye kaldırdılar. Ben de mektubumla başbaşa kaldım. Bütün iletişimim kopmuştu. Okuyamadı mektubumu. Değerli Seçkin Zengin Yazarıma Mektuplar adlı bir kitap hazırlıyordu. İşte o mektup, bu kitapta yayımlandı.
Sevgili Selim Ağbi, şimdi ben bu mektubu ne yapacağım?!


1 Şubat 2025 Cumartesi

Tefrika: Edebiyat Üzerine Denemeler-Volkan Öten

 

Tefrika: Edebiyat Üzerine Denemeler, benim ilk deneme kitabım. Yıllar yılı ıssız gecelerime konuk olan yazarlar ve kitapları üzerine düşündüğüm yazılar toplamı. Yer yer bir düşünceden yola çıkarak yazdığım yazılar. Yer yer bir anı parçasından uç veren düşünceler. Yer yer de Türk ve dünya edebiyatına iz bırakan kimi edebiyat kişilerini yorumladığım birtakım harfler işte!
Çıktı!
Mutlu ve huzurluyum.
Üzerimden yılların yorgunluğu kalktı sanki. Tuhaf bir his.
Yayımcının notu:
Tefrika: Edebiyat Üzerine Denemeler, modern Türk edebiyatının önemli isimlerini ve eserlerini mercek altına alan, derinlikli ve titiz bir çalışma. Volkan Öten, Alberto Manguel’den Selim İleri’ye, Enis Batur’dan Virginia Woolf’a uzanan geniş bir yelpazede edebiyatın farklı yönlerini inceliyor.
Yazarın kişisel okuma deneyimlerinden yola çıkarak oluşturduğu bu denemeler, bir yandan edebiyat tarihimizin önemli eserlerini yeniden değerlendirirken, diğer yandan okuma eylemi üzerine düşündürüyor. Kitap eleştirisi, roman incelemesi ve kişisel deneme türlerini ustaca harmanlayan bu çalışma, edebiyat meraklıları için zengin bir kaynak niteliğinde.
Tefrika, isminin hakkını vererek parça parça ilerleyen ama bütünlüklü bir edebiyat panoraması sunuyor. Öten’in samimi üslubu ve detaylı gözlemleri, okuru adeta bir edebiyat yolculuğuna çıkarıyor. Bu yolculukta klasikleşmiş eserlere taze bir gözle bakma fırsatı bulurken, güncel edebiyat meseleleri üzerine de düşünme imkanı yakalıyoruz.
Edebiyat tutkunları, eleştirmenler ve okurlar için değerli bir başvuru kaynağı olan bu kitap, Türk ve dünya edebiyatının önemli eserlerine dair özgün yaklaşımlar sunuyor.